Kultura pitja vina

Vipavska dolina je zagotovo ena močnejših vinskih destinacij v Sloveniji, sploh odkar jo je opazil Lonely Planet. Vendar ima še tudi veliko potenciala. Vinarji v iskanju tržne niše velikokrat prodajajo zgodbe in so pri tem zelo uspešni. Po našem mnenju pa je to bolj kratkoročna rešitev, zato bi želeli promovirati predvsem kakovost. To pa lahko dosežemo predvsem skozi širjenje kulture pitja vina, kar je lepo povzel Uroš Fakuč v svojem zapisu v Dnevniku leta 2015:

"Čeprav vino vsebuje alkohol, ni škodljivo, če ga zaužijemo v zmernih količinah. V zmernih količinah vino ni samo dobra pijača, ampak ima po nekaterih raziskavah tudi zdravilne učinke. Poleg tega je vino produkt našega okolja in je del slovenske tradicije in kulture. Že naši noni in none so po napornem delu na njivi ali v vinogradu ob kosilu popili kozarec vina ali bevande. Čudovito je s kom poklepetati ob kozarcu dobrega vina. Prav tako je lepo govoriti o vinu, o zemlji, iz katere raste trta. To pomeni govoriti tudi o naši deželi, o njenih raznolikostih, prednostih, o pridnih kmečkih rokah. In tudi to je kultura. Naša kultura. A naj bo jasno: sem proti zlorabi oziroma prekomernemu pitja alkohola. In prav zato, da bomo vedeli, da bodo naši otroci vedeli, kaj je prav in kaj ne oziroma kaj je kulturno uživanje vina in v vinu in kaj ne, je o tem treba govoriti.

Zato ne prepovedujmo, izobražujmo! Pojasnimo, da je eno spiti kozarec vina, nekaj drugega pa se ga je napiti. Da en kozarec ali dva dobrega vina prinašata veselje, srečo, več kozarcev pa lahko komu prinese nesrečo. Da je tudi vino delo rok nekoga, zaradi česar ga je treba že zato in še toliko bolj ceniti. Samo z ozaveščanjem in izobraževanjem ljudi lahko širimo moto kulturnega pitja, ki spodbuja pitje vina v zmernih količinah, brez zlorabe pitja alkohola. Zato ga cenimo, pijmo, a zmerno. In dajmo prednost kvaliteti, ne kvantiteti."